Haberler

23 Haziran 2024 – Aynı gün iki yeni önbaskı!
Compevo’dan iki önbaskı birden! Female lineages and changing kinship patterns in Neolithic Çatalhöyük ve Out-of-Anatolia: cultural and genetic interactions during the Neolithic expansion in the Aegean için tüm yazarların ellerine sağlık!

25 Mayıs 2024 – Yeni makale
Yazarları arasında lab üyelerimizin de olduğu Ancient Sheep Genomes reveal four Millennia of North European Short-Tailed Sheep in the Baltic Sea region makalesi, Genome Biology and Evolution dergisinde yayımlandı!

27 Nisan 2024 – İki makale daha!
Bugün ekibimizdeki araştırmacıların imzasını taşıyan iki makale birden çıktı, tüm yazarlara tebrikler! Benchmarking kinship estimation tools for ancient genomes using pedigree simulations Molecular Ecology Resources dergisinde, Population genomic history of the endangered Anatolian and Cyprian mouflons in relation to worldwide wild, feral and domestic sheep lineages ise Genome Biology and Evolution dergisinde yayımlandı.

26 Mart 2024 – Yeni makale
Comparison and optimization of protocols and whole-genome capture conditions for ancient DNA samples başlıklı yeni makalemiz yayında!

17 Şubat 2024 – Yeni önbaskı
An explanation for the neighbour repulsion phenomenon in Patterson’s f-statistics başlıklı yeni önbaskımız yayında!

8 Şubat 2024 – Antik DNA, adli genetik ve akrabalık çalıştayı
ODTÜ’de antik DNA yöntemlerinin adli genetik alanında uygulanması ve akrabalık analizleriyle ilgili bir çalıştay gerçekleştirdik. ODTÜ Biyoloji, Hacettepe Antropoloji, Adli Tıp Kurumu, Jandarma Kriminal Dairesi, ODTÜ Bilgisayar ve Ankara Üniversitesi Adli Tıp’tan uzmanların katıldığı toplantıda antik genom verisi analizinde kullandığımız standart yöntemlerin DNA’nın az elde edildiği adli genetik vakalarına uyarlanması seçeneklerini tartıştık. Toplantının tüm katılımcılarına katkıları için teşekkür ediyoruz! Kısa zamanda ortak çalışmalara başlamayı umuyoruz.

10 Aralık 2023 – BIAA konferansına katıldık
İngiliz Arkeoloji Araştırma Enstitüsü (BIAA), Neolitik dönüşüm sırasında Konya Ovası’ndaki yerleşik hayata geçiş ve evcilleştirme süreçlerinin ele alındığı bir konferans düzenledi. Bilkent Üniversitesi’ndeki konferansta, alanda çalışan önemli araştırmacıların konuşmaları yer aldı. Mehmet Somel de labımızın Çatalhöyük’e ilişkin elde ettiği son verileri akrabalık ve mobilite odaklı bir sunumla katılımcılara aktardı.

30 Kasım 2023 – Yeni makale!
Yazarları arasında ekip üyelerimizin de olduğu makale yayında: The time and place of origin of South Caucasian languages: insights into past human societies, ecosystems and human population genetics.

23 Kasım 2023 – Yeni koyun önbaskısı!
The first complete genome of the extinct European wild ass (Equus hemionus hydruntinus) başlıklı önbaskımıza bağlantıdan erişebilirsiniz.

15 Kasım 2023 – Chicago’da çalıştaya katıldık
Chicago Üniversitesi tarafından düzenlenen Orta Anadolu’nun nüfus tarihi konulu bu çalıştaya katkıda bulunmaktan büyük mutluluk duyduk! GenSCAPE_Lab ile olan işbirliğimiz yeni boyutlara ulaşıyor. Ankara ekibimizin bir kısmının sanal olarak katıldığı, Chicago’daki canlı toplantıdan bir anlık görüntüyü burada paylaşıyoruz. Hannah Moots, John Novembre, Maanasa Raghavan ve tüm katılımcılara sıcak karşılama ve ilgi çekici tartışmalar için çok teşekkür ederiz! Chicago’daki misafirperverliğiniz inanılmazdı. Yeni işbirliklerinde bir araya gelmek için sabırsızlanıyoruz!

13 Kasım 2023 – Üç yeni önbaskı!
Yine çok verimli bir haftamızdayız! Compevo üyeleri arka arkaya üç yeni önbaskı daha paylaştı: Investigating DNA methylation changes associated with food production using paleogenomes, Pre-processing of paleogenomes: Mitigating reference bias and postmortem damage in ancient genome data ve Benchmarking kinship estimation tools for ancient genomes using pedigree simulations.

23 Ekim 2023 – Yeni makale!
Zoé Pochon, Nora Bergfeldt, Emrah Kırdök, Mário Vicente, Thijessen Naidoo, Tom van der Valk, N. Ezgi Altınışık, Maja Krzewińska, Love Dalén, Anders Götherström, Claudio Mirabello, Per Unneberg ve Nikolay Oskolkov’un aMeta: an accurate and memory-efficient ancient metagenomic profiling workflow başlıklı makaleleri Genome Biology‘de yayımlandı. Tebrikler!

6 Ekim 2023 – HIBIT’te en iyi poster ödülü Merve’nin!
Ankara’daki 16. HIBIT toplantısında “En İyi Poster” ödülü ekibimizden Merve Nur Güler’e verildi. Merve’nin çalışması derin öğrenmeyi kullanarak antik genom verisi üzerinden ulaşılabilecek genetik akrabalık tipleri arasında ayrım sağlamayı amaçlıyor. Tebrikler Merve!

11 Eylül 2023 – Yeni makale!
Meriç Erdolu ve diğer yazarları Single hybrid population but multiple parental individuals at the origin of parthenogenetic rock lizards Darevskia sapphirina and D. bendimahiensis Schmidtler, & Eiselt Darevsky (1994) endemic to the area of Lake Van in East Turkey başlıklı makaleleri için tebrik ediyoruz!

Eylül 2023 – Beş yeni TÜBİTAK projemiz kabul edildi!
Gülşah Merve Kılınç, Damla Kaptan ve Duygu Deniz Kazancı’nın TÜBİTAK 1001 projeleri ile, Duygu Deniz Kazancı ve Kanat Gürün’ün TÜBİTAK 2218 projeleri kabul edildi. Tebrikler!

4 Eylül 2023 – Hamit doktoradan mezun oldu!
Hamit İzgi doktora tezini başarıyla savunarak mezun oldu. Tebrikler!

31 Ağustos 2023 – EAA 2023’te NEOMATRIX ortaklarımızla oturum düzenledik!
NEOMATRIX paydaşları olarak Avrupa Arkeologlar Derneği’nin bu yıl 30 Ağustos – 2 Eylül 2023 tarihlerinde Belfast’ta toplanan olağan buluşmasında (EAA 2023) bir oturum düzenledik. Our session entitled “Akdeniz’in Neolitikleşmesi: Kadim meselelere bütüncül yaklaşımlar” başlığını taşıyan oturumumuzda arkeoloji, biyoarkeoloji, arkeogenetik, biyojeokimya, arkeo-tarihleme ve dilbilim gibi çeşitli disiplinlerden toplam on bildiri sunuldu ve Prof. Yılmaz Selim Erdal, Dr. Eva-Maria Geigl, Dr. Alexei Kassian ve Dr. Agathe Reingruber davetli konuşömacılar olarak programa katkılarını sundular.

25 Ağustos 2023 – Üç yeni yüksek lisans mezunumuz var!
Gözde Atağ, Merve Nur Güler ve Şevval Aktürk bu hafta yüksek lisans tezlerini başarıyla savunarak mezun oldular. Tebrikler!

23-27 Temmuz 2023 – ISMB/ECCB 2023, Lyon
Merve Nur Güler, Lyon’da düzenlenen 31. Moleküler Biyoloji için Akıllı Sistemler ve 22. Avrupa Hesaplamalı Biyoloji Konferansı’na (ISMB/ECCB) katıldı ve “Antik örneklerden kardeş ve ebeveyn-çocuk ilişkilerini makine öğrenmesiyle ayırt etmek” başlıklı posteriyle son çalışmalarını sundu.

23-27 Temmuz 2023 – SMBE 2023, Ferrara
İtalya’nın Ferrara şehrinde düzenlenen Moleküler Biyoloji ve Evrim Derneği (SMBE) 2023 toplantısına labımız ve EkoEvo Derneği’nden kalabalık bir ekiple katıldık ve harika geçen etkinliğe sunumlarımızla katkıda bulunduk. NEOMATRIX projemizin paydaşları olarak (Eva-Maria Geigl, Anders Götherström, Pavlos Pavlidis ve Mehmet Somel) beş sunum içeren bir de sempozyum düzenledik: Victoria Mullin ve Torsten Günther Avrupa’da yaban öküzünden sığıra cinsiyete dayalı melezlenmeyi ele aldılar. Elisabetta Canteri evcilleştirilen bitki ve hayvan türlerinin yayılımını soy, mobilite ve iklimi kullanarak açıklayan yeni bir modelleme yaklaşımı sundu. Audrey Lin Amerika yerlileri tarafından yetiştirilen ve sömürgeciliğin yarattığı kültürel asimilasyon baskısı altında soyu tükenen “yün köpekleri”nin dramatik öyküsünü anlattı. Son olarak Anders Bergström köpeklerin evcilleştirilmesi sürecini aydınlatabilecek bazı yeni araştırmalardan söz etti. Oturumumuz kapsamında ayrıca, pirinçten agava, insanlardan kedilere pek çok farklı konuda 35 poster sunumu yapıldı. Çin’den gelecek olan bir meslektaşımızın vize sorunu nedeniyle sempozyumumuza katılamadığını öğrenmek ise bizleri üzdü.

17-19 Temmuz 2023 – 9. EEBST, İstanbul
Bu yıl EEBST yine doldu dolu geçti! Duygu Deniz Kazancı kızılçam, Gözde Atağ ise yaban koyunu üzerine sunum yaptılar. Ekibimizden Merve Nur Güler, Melih Yıldız, Mehmet Somel, Eren Yüncü, Ayça Aydoğan ve Gözde Atağ da poster sunumlarıyla sempozyumda yer aldılar. Ayrıca labımızdan Meriç Erdolu, Doğu Anadolu ve Kafkaslardaki Darevskia cinsine ait eşeysiz üreyen kertenkelelerin ağsı türleşme sürecini incelediği teziyle EkoEvo derneği tarafından “Doktora Tezi Mansiyon Ödülü”nü almaya layık görüldü!

13 Temmuz 2023 – Mustafa doktoradan mezun oldu!
Mustafa Özkan doktora tezini başarıyla savunarak mezun oldu. Tebrikler Mustafa!

8 Haziran 2023 – Ödülün sahibi Merve ve Gözde!
Laboratuvar grubumuz, METU SCT ve GİSAM tarafından düzenlenen “Share UR Research Video Yarışması II” de ödül kazandı. Merve Nur Güler ve Gözde Atağ, heyecan verici bilimsel çalışmalarını anlattıkları “Hidden in the Bones” adlı videolarıyla jürinin takdirini kazandı. Tebrikler!

7 Haziran 2023 – Yeni önbaskı!
Önbaskı olarak paylaşılan  “The first complete genome of the extinct European wild ass (Equus hemionus hydruntinus)” başlıklı çalışmamıza bağlantıdan erişebilirsiniz.

June 2023 – İyi şanslar Dilek!
Dilek İsviçre’ye gidiyor. Yokluğuna alışmak zor olacak ama o hep bizimle!

26 Mayıs 2023 – Arda yüksek lisanstan mezun oldu
Yükek lisanstan mezun olan Arda Sevkar’a tebrikler!

8 Aralık 2022 – Bir makale daha!
Dilek Koptekin ve diğer yazarları Spatial and temporal heterogeneity in human mobility patterns in Holocene Southwest Asia and the East Mediterranean başlıklı makaleleri için tebrik ediyoruz!

30 Kasım 2022 – Yeni makale!
Z. Gözde Turan ve diğer yazarları Somatic copy number variant load in neurons of healthy controls and Alzheimer’s disease patients başlıklı makaleleri için tebrik ediyoruz!

29 Kasım 2022 – Stockholm’de çalışmalarımızı anlattık
SciLife tarafından İsveç Doğa Tarihi Müzesi’nde düzenlenen antik DNA sempozyumuna katılan Mehmet Somel, Anadolu’da aile ve göç örüntülerinin zaman içinde nasıl değiştiğini anlattı.

27 Kasım, 2022 – Αντίο, Stefanos!
NEOMATRIX projesi kapsamında işbirliğimizi geliştirdiğimiz Heraklion’daki Yunanistan Araştırma ve Teknoloji Kurumu’ndan (FORTH) Stefanos Papadantonakis’in Ankara’daki ziyareti maalesef sona erdi. Stefanos ile iki ay boyunca demografik çıkarım konulu bolca çalışma yürüttük, bolca da sosyalleştik. NEOMATRIX’ten daha nice meslektaşlarımızı Ankara’da ağırlamak umuduyla kendisine şimdilik veda ediyoruz!

24 Kasım 2022 – 2022 Nobel Tıp/Fizyoloji Ödülü hakkında yeni yazı
Antik DNA çalışmaları dolayısıyla Svante Pääbo’ya verilen Nobel ödülü konusunda Mehmet Somel’in kaleme aldığı yazı Sarkaç siytesinde yayımlandı.

10 Kasım 2022 – Mehmet İBG Bilim Günü’ndeydi
Mehmet Somel bu yılki 10 Kasım İBG Bilim Günü‘nde antik DNA çalışmalarımızı tanıttı. Ayrıca Türkiye’de bilim üretmenin önemini vurgulayıp, bunun için de genç bilim emekçilerinin daha fazla desteklenmesi, TÜBİTAK ve YÖK bursiyerlerinin statülerinin maaşlı çalışan olarak güncellenmesi gereğini ifade etti. Konuşmayı buradan izleyebilirsiniz.

9 Kasım 2022 – Çayönü sonuçlarımız konusunda AA’ya konuştuk
Yılmaz S. Erdal ve Mehmet Somel, Çayönü’deki Neolitik yerleşime dair bulgularımız ve bunun toplumsal  etkileri konusunda Anadolu Ajansı’ndan Selma Kasap’a konuştu. Haberi buradan okuyabilirsiniz.

9 Kasım 2022 – Ezgi anlattı: Türkiye’de evrimi savunmak
Ezgi Altınışık, genç bir bilim insanı olarak Türkiye’de evrimi savunmak için verdiği mücadeleye değindiği makalesiyle eLife‘ta. Türkçe tercümesini burada okuyabilirsiniz.

25 Ekim 2022 – Antik DNA çalışmalarına verilen Nobel Tıp Ödülü üzerine sohbet ettik
Mehmet Somel, Gülşah M. Kılınç, N. Ezgi Altınışık, Arev P. Sümer ve Ayshin Ghalichi’nin katıldığı, Efe Sezgin’in yönettiği söyleşi Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği’nin YouTube kanalında yayınlandı.

21 Ekim 2022 – Mersin’de HIBIT 2022’ye katıldık
15. Uluslararası Sağlık Bilişimi ve Biyoenformatik Sempozyumu (HIBIT 2022) için Mersin’deydik. Mehmet Somel “Ancient Upper Mesopotamia 10,000 years ago: First genomic impressions” başlıklı bir konuşma yaparken İdil Taç ve Hande Çubukçu da “A comparative analysis on ancient genomic data: The impact of variant discovery approach on population genetics tests” ve “Evaluation of genotype imputation for ancient genomes from regions underrepresented in the reference panel” başlıklı posterleri sundular.

13 Ekim 2022 – Pääbo’nun Nobel Ödülü dikkatleri antik DNA çalışmalarına yöneltti
ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “2022 Nobel Tıp Ödülü neden antik DNA ve insan evrimi alanına verildi?” başlıklı etkinlikte konuşan Mehmet Somel, antik DNA ve insan evrimi çalışmalarının başlangıcından bugüne kadar olan gelişmeleri özetleyip bu alanda Svante Pääbo’nun hangi büyük ve çarpıcı katkıları sayesinde ödüle layık görüldüğünü anlattı.

6 Ekim 2022 – Almanya’da akrabalık sempozyumundaydık
Neolitik Anadolu’daki genetik akrabalık örüntülerine ilişkin son çalışmalarımızı, Almanya’nın Halle (Saale) şehrindeki Tarihöncesi Müzesi’nde düzenlenen “Kinship, Sex, and Biological Relatedness” Sempozyumu’nda sunduk.

5 Ekim 2022 – Yeni önbaskı!
Önbaskı olarak paylaşılan “aMeta: an accurate and memory-efficient ancient Metagenomic profiling workflow” başlıklı çalışmamıza bağlantıdan erişebilirsiniz.

30 Eylül 2022 – Erzurum’da European Researchers’ Night
“Doğadan Sofraya temalı European Researchers’ Night etkinlikleri için Erzurum Atatürk Üniversitesi’ndeydik. Mehmet Somel çocuklara insan ve koyun kemikleri üzerinde yapılan antik DNA araştırmalarını anlattı.

Eylül 2022 – Futuyma’nın Evrim’i yeni baskısıyla Türkçede, Ekin de çevirmenleri arasında!
Evrimsel biyolojinin klasik metinlerinden Douglas J. Futuyma imzalı Evrim kitabı, baskısı tükendiği için uzun zamandır bulunamıyordu. Üçüncü edisyonuyla yeniden Türkçeye kazandırılan ve Palme Yayınevi tarafından yayımlanan kitabın çevirmenleri arasında Ekin Sağlıcan da yer alıyor.

15 Eylül 2022 – Yerli aDNA araştırmalarını savunan açık mektubumuz Arkeofili’de
Anadolu ve çevre coğrafyada toplumların tarihsel hareketliliğini antik DNA analizi yoluyla anlatan bir dizi makalenin ABD’de faaliyet gösteren Lazaridis, Alpaslan-Roodenberg v.d. ekibi imzasıyla yayımlanması üzerine popüler arkeoloji portalı Arkeofili’ye bir açık mektup gönderdik. Türkiye coğrafyasına ilişkin antik DNA çalışmalarının yerli araştırmacıların da tüm araştırma süreçlerinin parçası olacağı şekilde organize edilmesi ve bu süreçte yeni uzmanlar yetiştirilmesinin sağlanması için çağrıda bulunduk. Mektup N. Ezgi Altınışık, Gülşah M. Kılınç, Emrah Kırdök, Füsun Özer ve Mehmet Somel imzasıyla yayımlandı.

13 Eylül 2022 – Merve ve Gözde Kuş Ekolojisi Okulu’nda R dersi verdi
ODTÜde bu yıl ilki düzenlenen Kuş Ekolojisi Okulu‘nda, Merve Nur Güler ve Gözde Atağ “ggplot ile Veri Görselleştirmeye Giriş” başlıklı bir dersle okula katkıda bulundular.

Eylül 2022 – Dilek doktoradan mezun oldu!
Dilek Koptekin doktora tezini başarıyla savunarak mezun oldu. Tebrikler!

Eylül 2022 – Rabia ve Ulaş yüksek lisanstan mezun oldular!
Yükek lisanstan mezun olan Rabia Fidan ve Ulaş Işıldak’a tebrikler!

17 Ağustos 2022 – ESEB 2022 Prag’da evcilleştirme üzerine ortak NEOMATRIX sempozyumu
Prag’da düzenlenen ESEB 2022’de eski dostlarımız Anders Götherström ve Eva-Maria Geigl ile birlikte, NEOMATRIX projesindeki işbirliğimiz kapsamında evcilleştirme konusunda antik DNA’nın kullanımı üzerine bir sempozyum düzenledik. Açılış konuşmasını Laurent Franz’ın yaptığı oturumda domateslerden köpeklere çeşitli konularda heyecan verici katkılar yapıldı. Oturumda Füsun Özer, Anadolu’daki Neolitik koyunlar hakkında bir konuşma yaptı. Alanımızın ne kadar hızlı geliştiğini görmek muhteşem!

Haziran 2022 – Yeni bir iş arkadaşı arıyoruz
NEOMATRIX projemizde çalışacak bir arkadaş daha arıyoruz. İlanın ayrıntılarına buradan ulaşabilirsiniz.

10-15 Haziran 2022 – NEOMATRIX paydaşları Ankara’da buluştu
Twinning çerçevesinde H2020 fonuyla desteklenen ve üç yıl sürmesi planlanan uluslararası bilimsel işbirliği projemiz NEOMATRIX‘in 18. ayı geride kalırken, paydaş kurumlarımız olan Stockholm Üniversitesi (SU) Paleogenetik Merkezi (CPG), Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS) ile Paris Üniversitesi Jacques Monod Enstitüsü (IJM) ve Yunanistan Araştırma ve Teknoloji Kurumu’ndan (FORTH) genç araştırmacılar ve ekip liderleri 5 günlük bir buluşma için Ankara’da bir araya geldiler. Paydaşlar olarak şimdiye kadarki etkinliklerimizi değerlendirip bilimsel işbirliğimizin geleceğini planladık. 


Etkinlik kapsamında Hacettepe Üniversitesi’nde gerçekleştirdiğimiz “Akdenizin Neolitikleşmesi” konulu iki günlük çalıştayda genç araştırmacılarımızın sunduğu en güncel antik DNA verileri arkeolojik ve antropolojik açıdan ele alındı.  İstanbul Üniversitesi’nden Eylem Özdoğan, CNRS’ten Michael Ilett ve Ontario McMaster Üniversitesi’nden Tristan Carter da sunumlar yaparak çalıştaya katkı sundular, kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Çalıştayın sona erdiği 13 Haziran akşamı HÜ laboratuvarlarını da gezme şansımız oldu. Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü Başkanı Yılmaz S. Erdal laboratuvarların işleyiş usulünü aktarırken, muazzam kemik koleksiyonundan bazı ilginç örnekleri detaylı olarak anlattı. Tüm Hacettepe Antropoloji ekibine konukseverlikleri için de çok teşekkür ederiz!

ODTÜ ve Ankara’nın diğer üniversitelerinde öğrenim gören her düzeyden öğrencilere açık olarak gerçekleştirilen bir dizi seminerde ise NEOMATRIX paydaşlarımızın ekip liderleri biyoarkeoloji alanındaki popüler başlıklar üzerine seminerler verdiler. Anders Götherström Vikingler hakkındaki antik DNA araştırmlarını, Eva-Maria Geigl kedilerin evcilleştirilmesine dair aDNA bulgularını, Argyro Nafplioti karbon, oksijen, azot ve stronsiyum izotoplarının biyoarkeolojik araştırmalardaki işlevini, Thierry Grange ise eşekler ve atların ne zaman nerede evcillleştirildiğine dair teorileri sınayan aDNA araştırmalarını anlattı. Sağanak yağmur ve fırtınaya karşın Ankara’nın farklı üniversitelerinden çok sayıda öğrenci ODTÜ’ye gelerek etkinliğin yapıldığı Cahit Arf Amfisi’ni doldurdu. Amfiyi rezerve etmemizi sağlayan ve teknik ekipmanlar konusunda desteğini esirgemeyen ODTÜ Matematik Bölümü Başkanı Yıldıray Ozan hocamıza da çok teşekkür ederiz! İlgiyle izlenen seminerlerden kısa birer kesiti aşağıdaki videoda bulabilirsiniz.

Etkinlik kapsamında ayrıca Aksaray ilindeki Aşıklı Höyük ile Çorum ilindeki Boğazköy ve Alacahöyük ören yerlerine, kazı başkanlığını yürüten değerli hocalarımızın rehberliğinde ziyaretler yaptık. Aşıklı’da bizi karşılayan Mihriban Özbaşaran ve Güneş Duru ile Boğazköy’de bizi karşılayan Andreas Schachner’e, grubumuza vakit ayırdıkları için sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Her iki ziyaret de son derece verimli ve ilginçti. Bu ziyaretler hakkında fotoğraf ve videolar içeren daha ayrıntılı bir yazıyı NEOMATRIX web sitesinde bulabilirsiniz.

Son olarak ama en önemlisi de, işbirliğimizi daha da geliştireceğini umduğumuz bu buluşmaya katılmak için uzun bir yol kat ederek Ankara’ya gelen ve etkinliğe çeşitli şekillerde katkı sunan meslektaşlarımız Argyro Nafplioti, Angeliki Papadopoulou, Charikleia Karageorgiou ve Nikolaos Psonis’e (FORTH), Eva-Maria Geigl, Thierry Grange, Fabien Fauchereau, Caitlin Martin, Jeanne Mattei ve Oğuzhan Parasayan’a (IJM-CNRS), Anders Götherström, Anna Linderholm, Mário Vicente, Reyhan Yaka ve Petter Larsson’a (SU) çok teşekkür ederiz!

25 Mayıs 2022 – Denizli’de sempozyum
CompEvo, Human-G Lab ve Hacettepe Üniversitesi Biyoenformatik Bölümü üyeleri olarak, Kültür Bakanlığı tarafından Denizli’de düzenlenen 42. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu’na katılarak üzerinde çalıştığımız antik DNA sonuçlarımızı sunduk.

24 Mayıs 2022 – Yeni önbaskı!
Önbaskı olarak paylaşılan “CONGA: Copy number variation genotyping in ancient genomes and low-coverage sequencing data” başlıklı çalışmamıza bağlantıdan erişebilirsiniz.

Nisan 2022 – Koyun araştırmamızın sonuçları EkoEvo bülteninde
Eren Yüncü, Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği bülteninin son sayısı için koyunların evcilleştirilmesi hakkındaki araştırmalarımızı anlatan bir yazı kaleme aldı. Eren, geçtiğimiz aylarda Communications Biology dergisinde yayımlanan “Archaeogenetic analysis of Neolithic sheep from Anatolia suggests a complex demographic history since domestication” makalesinin yazarları arasındaydı.

20-22 Nisan 2022 – ODTÜ’de Sentez Çalıştayı
ODTÜ’de düzenlediğimiz Sentez Çalıştayı’nda Türkiye’nin önde gelen arkeologlarıyla buluştuk. Antik DNA sonuçlarımızı arkeologların yorum ve değerlendirmesine sunduğumuz 3 günlük çalıştay, hararetli ve verimli tartışmalara sahne oldu!

24 Şubat 2022 – Sci-Hub’ı destekliyoruz!
Bilimsel yazını kâr odaklı firmaların tekelinden kurtarıp erişilebilir kılan Sci-Hub’a bu ay yine sembolik bir bağış yaptık. Projeyi daha yakından tanımak isteyenlere Sci-Hub kurucusu Aleksandra Elbakyan’la yapılan bu söyleşiyi tavsiye ediyoruz.

22-23 Şubat 2022 – 16. Aykut Kence Evrim Konferansı, Ankara
ODTÜ bu yıl 16. Aykut Kence Evrim Konferansı‘na evsahipliği yaptı. Ahmet Acar (ODTÜ), Andres Aravena (İstanbul Üniversitesi), Anne Frary (İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü), Ali Osmay Güre (Acıbadem Üniversitesi), Kaan Kerman (Bilkent Üniversitesi), Ogün Adebali (Sabancı Üniversitesi), Serdar Mayda (Ege Üniversitesi), Steven Footitt (Boğaziçi Üniversitesi), Şakir Önder Özkurt (Ahi Evren Üniversitesi), Thomas Zimmermann (Bilkent Üniversitesi) ve Viktor Müller (Eötvös Lorand Üniversitesi) sunumlarıyla yer alacaklar. Compevo üyesi N. Ezgi Altınışık (Hacettepe Üniversitesi) “Evrim 101” başlıklı bir konuşmayla, ortağımız Emrah Kırdök (Mersin Üniversitesi) ise antik mikroorganizmalar hakkında bir sunumla programa katkıda bulundular. Genel oturumdaki tüm konuşmalar YouTube‘da yayımlandı. Son derece başarılı geçen organizasyondan dolayı ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu‘nu gönülden tebrik ediyoruz!

17 Şubat 2022 – Yeni makale!
Indian genetic heritage in Southeast Asian populations” başlıklı makalenin yazarları arasında olan Ezgi ve Eren’i kutluyoruz!

Şubat 2022 – ESEB için sempozyum hazırlığı
14-19 Ağustos 2022’de Prag’da düzenlenecek Avrupa Evrimsel Biyoloji Derneği (ESEB) toplantısında Mehmet Somel, Anders Götherström ve Eva-Maria Geigl’ın antik DNA ve evcilleştime konulu bir sempozyum düzenleyeceğini duyurmaktan büyük heyecan duyuyoruz!

7-11 Şubat 2022 – aDNA Veri Analizi Çalıştayı
Hacettepe Üniversitesi Biyoenformatik Bölümü ve HumanG Lab işbirliğiyle, ODTÜ’de bir antik DNA veri analizi çalıştayı düzenledik. Çok verimli ve eğlenceli geçen etkinliğimizden bazı notlara bu bağlantıdan erişebilirsiniz. Ders vererek ya da dinleyerek katılan herkese çok teşekkürler!

Şubat 2022 – Yeni önbaskı!
Önbaskı olarak paylaşılan “A genomic snapshot of demographic and cultural dynamism in Upper Mesopotamia during the Neolithic Transition” başlıklı çalışmamıza bağlantıdan erişebilirsiniz.

Ocak 2022 – Yeni makale!
Hamit İzgi ve diğer ortak yazarları, yeni çıkan “Inter-tissue convergence of gene expression during ageing suggests age-related loss of tissue and cellular identity” başlıklı makaleleri için tebrik ediyoruz! Doğumdan yaşlılığa yaşanan değişimleri farelerde ve insanlarda gen aktivitelerine bakarak inceleyen çalışmanın sonuçlarına göre, gelişim sırasında dokular özelleşip birbirinden farklılaşırken, yaşlanma sırasında dokular yeniden birbirlerine benziyor.

Ocak 2022 – Arkeo Atlas’ta antik DNA’yı anlattık
Arkeo Atlas dergisi yaklaşık on yıl aradan sonra, Anadolu’da Neolitik dönüşüme adanmış bir sayıyla geri döndü. Dergi için Dilek ve Mehmet Anadolu’daki antik DNA çalışmalarını, Ezgi, Füsun ve Kanat ise Anadolu’daki akrabalık ilişkilerini, kendileşmeyi ve sosyal ilişkileri ele ala birer makale yazdılar. Dergide ayrıca ortaklarımız Çiğdem Atakuman ve Y. Selim Erdal’ın da birer makalesi bulunuyor.

Aralık 2021 – Yeni kitap bölümü!
Bu ay yayımlanan The Archaeology of Anatolia, Volume IV: Recent Discoveries (2018–2020) adlı kitabın “From Bones to Genomes: Current Research on the Population History of Prehistoric Anatolia” başlıklı bölümünü raştırmacılarımız kaleme aldı. Kitabın bu bölümünde Anadolu örneklerine ilişkin son antik DNA çalışmaları ele alınıyor.

Aralık 2021 – Yeni önbaskı!
Önbaskı olarak paylaşılan “CONGA: Copy number variation genotyping in ancient genomes and low-coverage sequencing data” başlıklı çalışmamıza bağlantıdan erişebilirsiniz.

29 Kasım – 2 Aralık 2021 – Girit’te hesaplamalı yöntemler çalıştayı
Aralık ayında Girit’in Heraklion (Kandiye) şehrinde NEOMATRIX Projesi kapsamında bir hesaplamalı yöntemler çalıştayı gerçekleştirdik. Dr. Pavlos Pavlidis tarafından yürütülen çalıştaya Yunanistan Araştırma ve Teknoloji Kurumu (FORTH) Bilgisayar Bilimleri Enstitüsü (ICS) evsahipliği yaptı. Bilimsel program, antik numuneler arasındaki akrabalık ilişkilerinin hesaplamalı yöntemlerle araştırılmasına odaklanmıştı. Ayrıca program kapsamında doğa yürüyüşü ve Faistos ören yerine ziyaret gibi etkinliklere de yer verilmişti. Başta Dr. Pavlidis ve Dr. Nafplioti olmak üzere FORTH’taki meslektaşlarımıza, böylesi canlı, öğretici ve sıcak bir etkinlik düzenledikleri için çok teşekkürler!

Kasım 2021 – Yeni makale!
Erinç Yurtman ve diğer ortak yazarları yeni çıkan “Archaeogenetic analysis of Neolithic sheep from Anatolia suggests a complex demographic history since domestication” başlıklı makaleleri için tebrik ediyoruz. Makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

Eylül 2021 – Datça’da antik DNA inzivası
NEOGENE isimli European Research Council (ERC) destekli projemizin ara sonuçlarını değerlendirmek için ODTÜ ve Hacettepe Üniversitesi Antik DNA ekipleri olarak, Stockholm Üniversitesi’nden Anders Götherström ve Mersin Üniversitesi’nden Emrah Kırdök’ün de katılımlarıyla 13-18 Eylül 2021 tarihlerinde Datça’da bir inziva düzenledik. Etkinliğimizin gerçekleşmesine katkılarından dolayı Datça Belediyesi’ne, Tunç Pansiyon ve Baba Lokantası çalışanlarına teşekkür ederiz!

Eylül 2021 – HIBIT’21
Hamit ve Kanat, bu yıl Bilkent Üniversitesi tarafından düzenlenen HIBIT2021 (Uluslararası Sağlık İnformatiği ve Biyoinformatik Sempozyumu)’de araştırmalarını sundu. Konferans programına ve sunum özetlerine linkten ulaşabilirsiniz.

6 Eylül 2021 – Seda yüksek lisansı bitirdi!
S. Seda Çokoğlu tezini başarıyla sunarak yüksek lisans derecesini bitirdi. Tebrikler!

Ağustos 2021 – Reyhan doktora teziyle ödül aldı!
Reyhan Yaka, antik DNA ile Anadolu Neolitik insanlarının akrabalıklarını araştırdığı doktora tezi ile ODTÜ Serhat Özyar tez ödülünü almaya hak kazandı! Tebrikler!

Temmuz 2021 – TÜBİTAK projeleri
Gülşah Merve Kılınç’ın “Obezite ve Tip 2 Diyabet ile İlişkili Genetik Yapının Anadolu’da Son 10.000 Yıl İçindeki Değişim Dinamiklerinin Antik DNA ve Popülasyon Genetiği Yaklaşımları ile Incelenmesi” başlıklı TÜBİTAK 3501 projesi, ve Ezgi Altınışık’ın “Anadolu’da Roma Dönemi Kıyı ve İç Kesim Toplumlarının Popülasyon Tarihinin Arkeogenomik Açıdan İncelenmesi” başlıklı TÜBİTAK 1001 projesi kabul edildi. Tebrikler!

Temmuz 2021 – Yeni makale!
Human inbreeding has decreased in time through the Holocene” başlıklı yeni makalemize bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

25 Nisan 2021 – Ekin’den MBG Türkiye Platformu’nda mamut sunumu
Çeşitli üniversitelerden bir araya gelmiş öğrencilerin oluşturduğu MBG Türkiye Platformu’nun çevrimiçi konferansında “Antik DNA: 1,2 milyon yıllık mamut DNA’sı bizlere ne anlatıyor?” başlıklı bir sunum paylaştık. Farklı bilimsel arka planlara sahip öğrencilere Antik DNA’yı tanıtmak ve bakış açılarını genişletmek gerçekten çok keyifliydi! Ayrıca sunumun 25 Nisan “DNA günü”e denk gelmesi konferansa renk kattı.

24-28 Nisan 2021 – Hesaplamalı EkoEvo Ege Seminerleri
Lab üyelerimiz bu sene çevrimiçi gerçekleşen Hesaplamalı Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Ege Seminerlerine katıldı. Mehmet Somel ve Gülşah Merve Kılınç transkriptomik ve genetik simülasyon konulu dersleriyle seminerlere katkıda bulundular.

10 Nisan 2021 – İstanbul Kültür Üniversitesi’nde lisans öğrencilerine aDNA sunumu
IEEE topluluğunun düzenlediği “Bio Kultur” programına katılan Sevgi, lisans öğrencilerine antik DNA alanındaki çalışmalar hakkında genel bir sunum yaptı ve öğrencilerin sorularını yanıtladı. Organizatörlere çağrıları için teşekkür ederiz!

Nisan 2021 – Yeni makale!
Reyhan Yaka ve diğer ortak yazarları yeni çıkan “Variable kinship patterns in Neolithic Anatolia revealed by ancient genomes” başlıklı makaleleri için tebrik ediyoruz.

Mart 2021 – Mamut makalesiyle basında yer aldık
En eski antik DNA’yı içeren mamut makalesiyle Independent Türkçe‘de yer aldık.

Mart 2021 – Yeni makale!
Ulaş Işıldak’ı yeni çıkan “Distinguishing between recent balancing selection and incomplete sweep using deep neural networks” başlıklı makalesi için tebrik ediyoruz.

Şubat 2021 – TÜBİTAK Bursu
Ayça Aydoğan TÜBİTAK 2211/B Doktora Bursu almaya hak kazandı. Şevval Aktürk, Merve Nur Güler ve Gözde Atağ da TÜBİTAK 2210/A Yüksek Lisans Bursu almaya hak kazandılar. Tebrikler!

1-5 Şubat 2021 – 6. Evrimsel Genombilim Kışokulu

Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği tarafından düzenlenen Evrimsel Genombilim Kışokulu bu sene çevrimiçi gerçekleşti. Lab üyelerimizden Ayça Küçükakdağ Doğu, Merve Nur Güler ve Gözde Atağ eğitime öğrenci olarak katılırken, Reyhan Yaka ve Eren Yüncü de asistan olarak derslere destek verdiler. Oldukça keyifli ve verimli geçen bir hafta için organizasyonda emeği geçen herkese çok teşekkürler!

Kasım 2020 – Lisede evrim etkinliği
Meriç Erdolu, Tekirdağ/Çerkezköy Seval-Ahmet Çetin Fen Lisesi’nden öğrencilerin bilim, sanat ve felsefe konularında 13-18 yaş arası gençleri buluşturmak üzere oluşturdukları bir proje kapsamında öğrencilerle “Biyoloji Ve Evrim” konulu bir konuşma gerçekleştirdi.

Ekim 2020 – “Bilimde Kadınlar İçin” Programı
İdil Yet L’Oréal-UNESCO Ulusal Genç Bilim Kadınlarına Destek Bursu kazandı. Tebrikler İdil!

22-23 Ekim 2020 – HIBIT’20
Lab üyelerimiz bu sene çevrimiçi gerçekleşen 13. Uluslararası Sağlık İnformatiği ve Biyoinformatik Sempozyumu’na katıldı. Dilek Koptekin ve Melike Dönertaş sözlü sunumlarıyla, Yetkin Alıcı, Mehmet Somel, Igor Mapelli, Fatma Rabia Fidan ve Gözde Atağ da poster sunumlarıyla sempozyuma katkıda bulundu. 

Eylül 2020 – Sci-Hub
Bilimsel yayınlara herkesin erişimine yardımcı olan Sci-Hub Projesi‘nden CompEvo olarak düzenli olarak yararlanıyoruz. Ya erişemeyeceğimiz ya da ancak yayın tekellerine fahiş fiyatlar ödeyerek edinebileceğimiz makaleleri Sci-Hub sayesinde okuyabiliyoruz. Sci-Hub’i desteklemek için bu ay yine sembolik bir bağış yaptık. Sci-Hub’u siz de destekleyin!

Haziran 2020 – Melike ve Ezgi doktor unvanı kazandı!
Doktoralarını başarıyla tamamlayan arkadaşlarımız Melike Dönertaş ve Ezgi Özkurt’a tebrikler!

Nisan 2020 – Her kahraman pelerin giymez
Meslektaşlarımız Reyhan Yaka ve Sevgi Yorulmaz Covid-19’a karşı savaşta TUSEB’de qPCR testi yürütmek için gönüllü oldular. Bu arada İspanya’daki yakın ortağımız Francisco Ceballos da aynı şekilde Santiago de Compostela hastanesinin laboratuvarında Sars-Cov-2 testleri yürütüyor. Arkadaşlarımızla gurur duyuyoruz! Teşekkürler, ve kendinize dikkat edin!

Mart 2020 – eTwinning
NEOMATRIX Projesiyle 2021-2023 yılları için H2020 Twinning hibesi aldığımızı duyurmaktan mutluluk duyuyoruz! Kurumlar arası işbirliği için olan bu özel fon sayesinde Stokholm (Anders Götherström), Girit (merhum mesektaşımız Dimitris Kafetzopoulos’un antik DNA grubu ve Pavlos Pavlidis), ve Paris (Eva-Maria Geigl ve Thierry Grange) ortaklarımızla olan çalışmalarımızı güçlendirebileceğiz! Ortak temamız ise Akdeniz Neolitiği.

15-17 Kasım 2019 – Çalıştay
Antik Genomların Hesaplamalı Analizi çalıştayıyla hafta sonumuz dolu dolu geçti. Hem alandan yeni insanlarla tanışma fırsatı yakaladığımız hem de bir sürü faydalı şey öğrendiğimiz eğlenceli bir deneyimdi. Üyelerimizden Ekin, Dilek, Kıvılcım, Mehmet, Ezgi ve emeği geçen herkese vakit ve enerjilerinden yaptıkları fedakarlıklarla bu kadar faydalı bilgiye ücretsiz erişmemizi sağladıkları için çok teşekkür ederiz! Çalıştayın içeriğine github sayfasından erişebilirsiniz!

6 Eylül 2019 – Erinç yüksek lisansı bitirdi!
Erinç Yurtman tezini başarıyla sunarak yüksek lisans derecesini bitirdi. Tebrikler!

26 Ağustos 2019 – Yeni labımız!
Biyoloji binası çatı katında yeni bir labımız oldu. Eskiden 234’ü kullanan üyelerimiz artık orada.

29 Temmuz 2019 – Evrim ve Elif yüksek lisansı bitirdi!
Evrim Fer ve Elif Bozlak tezlerini başarıyla sunarak yüksek lisans derecelerini bitirdi. Tebrikler!

10-12 Temmuz 2019 – 6. EEBST, Ankara
Lab üyelerimiz Ankara Üniversitesinde düzenlenen 6. Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Sempozyumu‘na katılarak Türkiye ve dünyanın her yerinden meslektaşlarıyla tanışma ve çalışmalarını takip etme fırsatı buldu. Handan Melike Dönertaş ve Ulaş Işıldak sözlü sunumlarıyla, Mehmet Çetin de poster sunumuyla sempozyuma katkıda bulundu.

Haziran 2019 – 41. Kazı Sonuçları Sempozyumu ve civardaki kazı alanlarına ziyaret

Diyarbakır’dan öpücükler!

Lab üyelerimiz Dicle Üniversitesinde düzenlenen 41. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu’na katıldı. Mehmet Somel, Mustafa Özkan, Erinç Yurtman, Reyhan Yaka, Füsun Özer, Dilek Koptekin, Mehmet Çetin, Fatma Rabia Fidan, Sevim Seda Çokoğlu ve Ali Akbaba sunumlarıyla sempozyuma katkıda bulundu. Daha sonra grubumuz Çayönü, Göbeklitepe ve Hasankeyf dahil olmak üzere çevredeki arkeolojik alanlar ve müzeleri gezerek bu yerleri canlı olarak deneyimleme şansını yakaladı.

16-22 Eylül 2018 – Hesaplamalı Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Ege Seminerleri
CompEvo üyeleri, Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği’nin öncülüğünde İzmir’de düzenlenen Hesaplamalı Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Ege Seminerleri adlı etkinliğin organizasyonuna katkıda bulundu.

29 Ağustos – 1 Eylül 2018 – Stokholm’de düzenlenen Wenner Gren Sempozyumu’na katıldık
Mehmet Somel, Wenner-Gren Vakfı’nın etkinliğinde antik DNA hakkında bir konuşma yaptı.

18-20 Temmuz 2018 – 5. EEBST, İzmir
Lab üyelerimiz İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezinde düzenlenen 5. Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Sempozyumu‘na katıldı.  Eko-Evo Derneği’nin her sene verdiği “En İyi Poster Ödülü” ve “En İyi Makale Ödülü”nü lab üyelerimizden Hamit ve Reyhan kazandılar. Tebrikler!

10 Temmuz 2018 – Duha yüksek lisansı bitirdi!
Duha Alioğlu tezini başarıyla sunarak yüksek lisans derecesini bitirdi. Tebrikler!

Haziran 2018 – Yeni makale!
Gülşah, Reyhan, Arev, Eren ve Mehmet’i yeni çıkan “Investigating Holocene human population history in North Asia using ancient mitogenomes” başlıklı makaleleri için tebrik ediyoruz!

Mayıs 2018 – Bilim ve Sanat Mansiyon Ödülü
ODTÜ Enformatik Enstitüsü’nün düzenlediği “Açık Bilim Günü” etkinliğinde “Bilim ve Sanat Mansiyon Ödülü”nü kazanan Elif Bozlak’ı tebrik ediyoruz!

Mayıs 2018 – Erasmus Mundus Yüksek Lisans Programı
Lab üyelerimizden Arev, Erasmus Mundus Evrimsel Biyoloji Yüksek Lisans Programı’na kabul edildi. Tebrikler Arev!!

Mayıs 2018 – Çanakkale’de arkeoloji konferansı
Ali Akbaba, Ayshin Ghalichi, Erinç Yurtman, Fusün Özer, Hamit İzgi, Mehmet Somel, Reyhan Yaka ve Sevgi Yorulmaz projelerini her sene Çanakkale’de düzenlenen Arkeoloji Toplantısı’nda sundular.

Mayıs 2018 – Elif Bozlak’tan “Müzikal Mutasyonlar”
Elif’in Art Innovation Prix yarışması için hazırladığı de novo mutasyonları anlatan sanat projesi 3-18 Mayıs tarihleri arasında Maslak’ta, sonrasında ise ODTÜ’de sergilenecek.

Nisan 2018 – Poorya’nın İngiltere’ye gidişi
2014’ten beri labımızın üyesi olan “Kral” Poorya’yı çok özleyeceğiz.

Nisan 2018 – NEOGENE ODTÜ Kampüs’te
NEOGENE projemiz ODTÜ Kampüs Dergisi’nde haberleştirildi.

19 Nisan 2018 – Anders Götherström labımızı ziyaret etti

Anders’i labımızda ağırlamaktan çok memnun olduk. 50 K koşu için de kendisini tebrik ediyoruz!

Mart 2018 – Eren’e başarılar!
Eren Yüncü, Çek Cumhuriyeti’ne gidiyor. Onu özleyeceğiz.

13 Mart 2018 – ESEB Konferansı Seyahat Bursu
Lab üyemiz Evrim Fer, ESEB’18 Konferansı Seyahat Bursu’nu kazandı. Tebrikler!

12 Mart 2018 – YÖK Doktora Bursu
Gözde, Mustafa ve Meriç YÖK Doktora Bursu almaya hak kazandılar. Üçünü de tebrik ediyoruz.

Mart 2018 – TÜBİTAK 1001 Proje Desteği
Füsun and Mustafa, “Anadolu’da At Arkeogenomiği ve Popülasyon Demografiler” başlıklı projesi için TÜBİTAK 1001 Desteği’ni kazandı. Tebrikler!

Şubat 2018 – aDNA ODTÜ SEM Dönem Arası Seminerleri’nde
Çiğdem Atakuman ve Mehmet Somel, ODTÜ Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) tarafındna düzenlenen Dönem Arası Seminerleri’nde (DAS) antik DNA çalışmaları hakkında konuşma yaptılar.

Şubat 2018 – Dilek’ten Stockholm’e ziyaret
Dilek Koptekin, uzun süreli işbirliği yaptığımız Stockholm Üniversitesini ziyaret etti.

7-9 Şubat 2018 – R ile Popülasyon Genetiği Simülasyonuna Giriş Kursu
Lab üyelerimizden Yetkin, Elif, Erinç ve Evrim ODTÜ Biyoloji Bölümü’nde “R ile Popülasyon Genetiği Simülasyonuna Giriş” kursunu düzenlediler. Bu kursta Yetkin, popülasyon genetiği modellerinin teorik arka planını anlattı ve R ile bazı uygulamalar üzerinden örneklerle açıkladı. Katılımcılara kodlarında yardımcı olmak üzere Elif, Erinç ve Evrim arkadaşlarımız kursta görev aldılar.

8 Şubat 2018 – Stajyerler ile akşam yemeği
Bu sömestr tatilinde bizimle çalışan Eda, Asena, Ulaş, Barış ve Halis arkadaşlarımızla ayrılmadan önce keyifli bir akşam yemeği geçirdik.

5 Şubat 2018 – Yeni makale!
Reyhan, Poorya ve Mehmet’i, Kuzey Mezopotamya’nın demografik tarihi üzerine yaptıkları çalışmalarının sonucu çıkan “Archaeogenetics of Late Iron Age Çemialo Sırtı, Batman: Investigating maternal genetic continuity in north Mesopotamia since the Neolithic” başlıklı makaleleri için tebrik ediyoruz!

1 Şubat 2018 – BANG’18
Lab üyemiz Elif Bozlak’ın genomdaki mutasyonlar ve müzik ile ilgili projesi Bang Art Innovation Prix i2018 yarışmasına kabul edildi. Tebrikler!

4 Ocak 2018 – Ekin yüksek lisansı bitirdi!
Ekin Sağlıcan testis transkriptomu üzerine yazdığı tezini başarıyla sunarak yüksek lisans derecesini bitirdi. Tebrikler!

23-24 Aralık 2017 Evrim, Bilim ve Eğitim Sempozyumu
Dilek, Duha ve Mehmet Boğaziçi’nde düzenlenen 2017 Evrim, Bilim ve Eğitim Sempozyumu’nun organizasyonuna yardım etti. Mehmet ve Dilek evrim eğitimi hakkında konuşma yaptı.

7 Aralık 2017 – Araştırma görevlisi kadrosu
Lab üyemiz Yetkin Alıcı ODTÜ Biyoloji Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya hak kazandı. Tebrikler!

28 Kasım 2017 – “NEOGENE” için ERC Consolidator Desteği
Anadolu’da Neolitikleşme süreciyle ilgili projemiz NEOGENE, Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council-ERC) tarafından desteklenmek üzere seçildi! Emeği geçen herkese teşekkürler!

22 Kasım 2017 – Yeni makalemiz yayında!
Archeogenomic analysis of the first steps of Neolithization in Anatolia and the Aegean” başlıklı makaleleri için Gülşah, Dilek, Çiğdem, Arev, Reyhan ve Mehmet’i kutluyoruz. Makale, Neolitik kültürün batıya doğru ilerleyi konusunu yeniden ele alıyor.

2 Kasım 2017 – Dilek WGF bursu kazandı!
Wenner-Gren Vakfı’ndan 20 bin dolarlık “Tez Saha Çalışması Hibesi” almaya layık bulunan Dilek Koptekin’i kutluyoruz.

Ekim 2017 – Anders ile Kapadokya’da koştuk
Labımızı yeniden ziyaret eden Anders ile çalıştık, eğlendik ve Kapadokya’da 35 km’lik parkuru koştuk!

13 Ekim 2017 – Yeni makalemiz yayında!
Variation and functional impact of Neandethal ancestry in Western Asia” başlıklı makalemiz Genome Biology and Evolution dergisinde yayımlandı. Özgür, Duha, Melike, Evrim ve Mehmet, bu çalışmada Buffalo Üniversitesi’nden Ömer Gökçümen ile işbirliği yaptılar. Öyle görünüyor ki Orta Doğulular diğer Avrasyalılara kıyasla daha az Neanderthal geni taşıyor, ama taşıdıkları Neanderthal alelleri halen ilginç bir işlevsel etkiye sahip.

Eylül 2017 – Dilşad Oklahoma’ya gidiyor
Nihan Dilşad Dağtaş’a yeni işinde başarılar diliyoruz.

15 Eylül 2017 – Ayshin yüksek lisansını tamamladı!
Yeni bir yüksek lisans mezunumuz var! Tezini başarıyla savunan Ayshin Ghalici’yi tebrik ediyoruz!

Ağustos 2017 – TÜBİTAK’tan aDNA projesine destek!
Neolitik antik DNA projemiz için yaptığımız TÜBİTAK desteği başvurumuz olumlu sonuçlandı!

15 Ağustos 2017 – Yetkin ve Poorya yüksek lisanslarını tamamladılar!
Yüksek lsians öğrencilerimiz Yetkin Alıcı ve Poorya Parvizi tezlerini başarıyla savundular. İkisine de tebrikler!

26 Temmuz 2017 – Pavlidis Lab ile Skype buluşması
Pavlidis Lab ile ikinci sanal buluşmamızı gerçekleştirdik. Her iki laboratuvarın projelerini kısaca ele aldık.

20 Temmuz 2017 – Çatalhöyük gezisi

Mehmet, Dilek, Dilşad, Mustafa ve Hacettepe Üniversitesi’nden ortağımız olan Ali Metin ile Çatalhöyük kazısını ziyaret ettik.

19 Temmuz 2017 – Yeni makalemiz yayında!
Gene expression reversal toward pre-adult levels in the aging human brain and age-related loss of cellular identity” başlıklı makalemiz Scientific Reports dergisinde yayımlandı. Melike, Hamit ve Mehmet’i kutluyoruz!

19 Temmuz 2017 – Pavlidis Lab ile Skype buluşması
Yunanistan’ın Girit adasında faaliyet gösteren Pavlidis Lab üyeleriyle tanıştık. İlk toplantımızda her iki taraf kendi araştırma projelerini kısaca tanıttı.

13 Temmuz 2017 – EEBST’17 En İyi Yüksek Lisans Tezi ve En İyi Poster ödülleri Gözde’nin!
4. Evrimsel Biyoloji Sempozyumu’nda hem “En İyi Yüksek Lisans tezi” hem de “En İyi Poster” ödülüne layık görülen Zeliha Gözde Turan’ı kutluyoruz.

11-13 Temmuz 2017 – 4. Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Sempozyumu

Bu yıl Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Sempozyumu’nun dördüncüsü İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Yerleşkesi’nde düzenlendi. Ekibimizden Mehmet, Gözde, Hamit, İdil, Dilek, Duha, Elif ve Evrim katılarak posterlerini sundular. Dilek “Anadolu ve Ege’nin Neolitikleşmesinin antik DNA ile araştırılması” başlıklı bir sunum yaptı. Elif, oturumlardan önce kısa bir gitar dinletisi sundu.
EkoEvo Derneği’nin yıllık buluşmasında, Mehmet başkan, Dilek eğitim ve üyeliklerden sorumlu başkan yardımcısı, Duha ise temsilci üye seçildi. Kendilerini tebrik ediyoruz!

Son derece verimli geçen sbu etkinliğin ardından, İzmir’de gerçekleştirilecek bir sonraki (#EEBST18) sempozyumu iple çekiyoruz!

12 Temmuz 2017 – Füsun Aktopraklık Arkeoloji Okulu’nda
Füsun Özer Aktopraklık Arkeoloji Okulu‘nda antik DNA üzerine bir sunum yaptı.

28-30 Haziran 2017 – HIBIT’17, Kuzey Kıbrıs
Lab üyelerimiz Mehmet, Hamit, Poorya ve Elif, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen 10. Uluslararası Sağlık Enformatiği ve Biyoenformatik Sempozyumu’na katılarak posterlerini sundular. Elif, sempozyumda bir de konuşma yaptı.

Mayıs 2017 – Gülşah Stockholm yolcusu
Gülşah Anders ile çalışmaya gidiyor. En azından çok uzakta olmayacak…

12 Mayıs 2017 – HÜ-ODTÜ Makale Buluşması
İkinci makele buluşmamızı 12 Mayıs’ta Hacettepe Üniversitesi’nde gerçekleştirdik. Çeşitli hakemli bilimsel dergilerden seçilen makaleler ODTÜ öğrencileri tarafından sunuldu ve tartışıldı. Bir sonraki buluşma ODTÜ’de olacak.

19-22 Nisan 2017 – 85. AAPA, New Orleans
Mehmet Somel ve Dilek Koptekin, Amerikan Fiziksel Antropologlar Derneği’nin 85. olağan yıllık buluşmasına katılarak çeşitli oturumlarda “Neolitik Orta Anadolu’da mobilite: Diş morfometriği ve antik DNA üzerinden bir karşılaştırma”, “Primatlarda yakınsak testis transkriptomu evrimi mekanizmaları” ve “Antik avcı-yoplayıcılar ile çiftlçiler arasındaki genom çaplı sitozin metilasyonu farkları” başlıklı sunumlar gerçekleştirdiler.

7 Nisan 2017 – HÜ-ODTÜ Makale Buluşması
Hacettepe Üniversitesi ile ODTÜ arasındaki ilk ortak  makale tartışması buluşması 7 Nisan’da yapıldı. Çeşitli hakemli bilimsel dergilerden seçilen makaleler Hacettepe doktora öğrencileri tarafından sunuldu ve tartışıldı. Bir sonraki buluşma önümüzdeki ay Hacettepe Üniversitesi’nde olacak.

15-18 Mart 2017 – Evrimsel Biyoloji için Programlama 6. ders, Leipzig
Mehmet Somel, 4-20 Mart yarihlerinde Leipzig Üniversitesi’nde düzenlenen Evrimsel Biyoloji için Programlama derslerinin altıncısına katılarak “Ekspresyon verisinin karşılaştımlaı analizi” başlıklı bir sunum yaptı.

Şubat 2017 – ESEB Konferans Seyahati Bursu
ESEB’17 Konferans Seyahati Bursu’nu kazanan Z. Gözde Turan’ı tebrik ediyoruz!

3 Şubat 2017- Hamit yüksek lisansını tamamladı
“Alzheimer hastalığının gen anlatımı düzeyinde meta analizi” başlıklı tezini başarıyla sunan Hamit İzgi’yi tebrik ediyoruz!

30 Ocak-4 Şubat 2017 – Evrimsel Genombilim Kış Okulu ’17, Hacettepe
Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği (Eko-Evo) tarafından Hacettepe Üniversitesi’nde düzenlenen 2. Evrimsel Genombilim Kış Okulu‘nda Gülşah Dal Kılınç, Dilek Koptekin’in yardımcılığında “Antik DNA ve Paleogenom Analizi” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.

Ocak 2017 – “Evrim Neden Eğitim Müfredatında Okutulmalı?
CompEvo grubumuz Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği’nin yayınladığı “Evrim Neden Eğitim Müfredatında Okutulmalı?”( “Why Evolution Needs to be Covered in the Compulsory Education Curriculum” (in Turkish),) raporuna katkı sağladı.

Aralık 2016 – Hamit araştırma görevlisi oldu
ODTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından açılan araştırma görevlisi kadrosuna seçilen lab üyemiz Hamit İzgi’yi tebrik ediyoruz!

Eylül 2016 – Melike ve Gözde yüksek lisanslarını tamamladılar
Melike Dönertaş “Gen anlatım geri dönüşlerinin yaşlanan beyinde meta-analizi” ve Zeliha Gözde Turan “Memeli yaşlanması esnasında transkriptom korunmasında meydana gelen önemli azalış” başlıklı yüksek lisans tezlerini başarıyla sundular. İkisini de kutluyoruz!

Eylül 2016 – Şirince’de yaz okulu
Şirince’de Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği ve ESEB desteği ile düzenlenen “Hesaplamalı Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Yaz Okulu”nun organizasyonunda görev aldık.

1 Eylül 2016 – EEBST En İyi Poster ödülü Ayshin’e
3. Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Sempozyumu’nda (EEBST’16) “En İyi Poster Sunumu” ödülüne layık görülen Ayshin Ghalichi’yi tebrik ediyoruz.

31 Ağustos – 1 Eylül 2016 – 3. Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Sempozyumu
Lab olarak Hacette Üniversitesi’nde düzenlenen 3. Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Sempozyumu’na (EEBST’16) katıldık. Mehmet Somel “İnsan beyninin evrimi bağlamında otizm spektrum bozukluğu” başlıklı bir konuşma yaparken Arev Pelin Sümer, Dilek Koptekin, Ayshin Ghalichi ve Duha Alioğlu posterlerini sundular. Anders Götherström de misafirimiz oldu.

26-28 Ağustos 2016 – “Öğretmenler için Evrim”
Dilek ve Mehmet “Öğretmenler için Evrim” eğitiminin organizasyonuna yardım etti.

4 Ağustos 2016 – İlk arkeogenetik makalemiz yayımlandı ve basında yer aldı!
Lab üyelerimiz Gülşah M. Kılınç, Füsun Özer, Melike Dönertaş, Ayshin Ghalichi, Reyhan Yaka, Dilek Koptekin, Poorya Parvizi, Eren Yüncü, Nihan Dilşad Dağtaş ve Mehmet Somel’i “The Demographic Development of the First Farmers in Anatolia” başlıklı makalelerinden dolayı tebrik ediyoruz. Bu projede Anders Götherstörm, Mattias Jakobsson, Jan Storå ve Togan Lab ile işbirliği içinde çalışıldı. Ayrıca Science Daily’deki bir haberde araştırmamıza yer verildi.

Temmuz 2016 – Zohre ve Fuad’ın ziyareti
Tahran’dan gelen konuk araştırmacılarımız Zohre Fakhari ve Foad Abazari’yi ağırlamaktan mutluluk duyduk.

2 Mayıs 2016 – Ozan Tuğluk’tan seminer
Yüksek performans hesaplama konusunda verdiği seminer için Ozan Tuğluk’a teşekkür ederiz.

Nisan 2016 – EkoEvo web sitesi yayında
Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği’nin (EkoEvo) web sitesi yayına girdi: https://ekoevo.org/

1-5 Şubat 2016 – Evrimsel Genombilim Kış Okulu, ODTÜ
Zürih Üniversitesi’nden Tuğçe Bilgin ile Max Planck Evrimsel Biyoloji Enstitüsü ve Medipol Üniversitesi’nden Emre Karakoç’un organize ederek kamu yararına ücretsiz ders verdikleri Evrimsel Genombilim Kış Okulu’na ODTÜ’de evsahipliği yaptık. Labımızdan Dilek Koptekin ve Meriç Kınalı, Türkiye’nin farklı illerinden başka 25 öğrenciyle birlikte derslere katıldılar. Mehmet transkriptom analizi hakkında bir saatlik bir ders verdi. Umuyoruz ki bu etkinlik, Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği tarafından bundan sonra her yıl gerçekleştirilecek genombilim kış okullarının ilki olacak. Ayrıca, ODTÜ Enformatik Enstitüsü’nden Tarık Dinç’e bilgisayar labını paylaştığı için çoık teşekkür ediyoruz.

3 Şubat 2016 – Yeni makale!
Characterising complex enzyme reaction data” başlıklı makalesi yayımlanan Melike Dönertaş’ı tebrik ediyoruz. 2013 yılında Cambridge’deki Avrupa Moleküler Biyoloji Laboratuvarı’nda (EMBL) geçirdiği yaz stajı sırasında bu konu üzerine çalışmaya başlamıştı.

28-29 Kasım 2015 – Yakın Doğu Neolitik Popülasyonlarına Dair İlk Arkeogenomik Kavrayışlar Çalıştayı
ODTÜ’de İnci Togan, Ayşegül Birand, Füsun Özer ve Evangelia Pişkin’in işbirliğiyle, hem yerel hem de yabancı arkeologların,i antropologların ve antik DNA uzmanlarının katılımıyla iki günlük bir çalıştay düzenledik. Son dönemde yapılan analizlerin sonuçlarını ele alarak nazıl ilerleyeceğimizi konuştuk. Bu toplantının arkeoloji ve genombilim camiaları arasında ortak bir dil oluşturulmasına hizmet ettiğini umuyoruz!

27-29 Kasım – IV. Türkiye Moleküler Biyoloji Derneği IV. Uluslararası Kongresi
Türkiye Moleküler Biyoloji Derneği (MBD) kurulduğu 2011 yılından bu yana her yıl moleküler biyolojinin çeşitli alanlarında bilimsel toplantılar düzenlemekte. Derneğin düzenlediği uluslararası kongrelerin dördüncüsü Ankara’da düzenlendi. Kongreye ekibimiz adına katılan Dilek Koptekin, Melike Dönertaş ve Hamit İzgi posterlerini sundular. Dilek’in posteri 8000 yıl önce yaşamış avcı-toplayıcıların genom çapında DNA metilasyon analizi üzerineydi. Melike ve Hamit ise, beyin yaşlanmasında hücresel farklılaşmanın kaybını öngörebilen biyolojik ağ entropisi hakkında bir poster sundular. Ekibimiz açısından kongre, bilimsel bilgi alışverişi için mükemmel bir olanaktı.

9 Kasım 2015 – Ezgi ve Mehmet’ten yeni makale
Mesane kanseri timörlerinin evrimi hakkındaki “Determining the origin of synchronous multifocal bladder cancer by exome sequencing” başlıklı makalelerinden dolayı Ezgi Özkurt ve Mehmet Somel’i tebrik ediyoruz. 2013 yılından beri Nathan Lack ve Can Alkan ile birlikte bu proje üzerinde çalışmaktaydılar.

1-4 Kasım 2015 – EMBL Kanserin Genombilimi Konferansı
Melike ve Hamit, “yaşlanmaya bağlı gen ekspresyonu tersinimi ve bunun kanserle olası bağlantısı” başlıklı posterlerini Almanya’nın Heidelnerg şehrinde gerçekleştirilen EMBL Kanserin Genombilimi Konferansı‘nda sundular.

14-16 Ekim 2015 – NETTAB IB 2015
Melike, İtalya’nın Bari şehrinde düzenlenen Uluslararası Biyoloji için Ağ Araçları ve Uygulamaları Çalıştayı ile Uluslararası Bütünleyici Biyoenformatik Sempozyumu’na (NETTAB IB) katıldı. Melike ve Hamit, etkinlik için biyolojik ağ entropisi konusunda bir poster hazırladılar. NETTAB IB’e ücretsiz katılmak üzere bursa layık görülen 10 genç araştırmacı arasında yer alan Melike’yi ayrıca kutluyoruz.

6-7 Ağustos 2015 – EEBST 2015
Bu yaz 2. Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Sempozyumu’na evsahipliği yapmak bizim için nefes kesici, zor ama güzel bir deneyim oldu. 2014’ten bu yana her yıl düzenlenen bu etkinliğin amacı, Türkiye’de ve bölhemizde ekoloji, evrimsel biyoloji ve ilgili disiplinlerarası alanlarda yürütülen en yenilikçi araştırmaları desteklemek. Bu seneki sempozyumun organizasyonunda Mehmet Somel ve Ayşegül Birand’a lisansüstü öğrencilerinden oluşan geniş bir ekip destek sundu. Açılış konuşmacılarımız Rasmus Nielsen, Sergey Gavrilets, Reşit Akçakaya ve Daniel Simberloff idi.

13 ülkeden 160 katılımcının yer aldığı etkinlik son derece başarılı geçti. Gönensin Ozan Bozdaǧ ve Eti Levi en yii sunum ve en yii poster ödüllerini aldılar. Bu buluşmayı, Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği’nin (Eko-Evo) ilk toplantısını düzenlemek için de bir olanak olarak değerlendirdik.

Temmuz 2015 – Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği kuruldu!
Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği’nin kurulduğunu ilan etmekten büyük heyecan duyuyoruz! Derneğin kuruluş çalışmaları 2008’e dek uzanıyor. Derneğimizin Türkiye’deki evrimsel ekoloji araştırmalarını hızlandıracağını umuyoruz. Ekibimizden Mehmet, Gülşah ve Ezgi derneğin kurucu üyeleri arasında yer aldılar. Bu hayalimizin gerçek olmasında kilit rol oynayan Çağatay Taşvanoğlu’na sonsuz teşekkürler!

Haziran 2015 – Ezgi yüksek lisansını tamamladı
“Ekzom dizileme yoluyla mesane kanseri evriminin araştırılması” başlıklı yüksek lisans tezini başarıyla savunan Ezgi Özkurt’u tebrik ediyoruz! Çalışmalarına Almanya’nın Plön şehrindeki Max Planck Evrimsel Biyoloji Enstitüsü’nde devam edeceği şimdiden kesinleşti.

21-22 Şubat 2015 – 9. Aykut Kence Evrim Konferansı
ODTÜ Biyoloji ve Genetik Öğrenci Topluluğu tarafından Yürkiye’nin ilk evrimsel biyologlarından Aykut Kence anısına her yıl düzenlenen popüler bilim etkinliği Aykut Kence Evrim Konferansı’nın dokuzuncusuna ekipçe katıldık. Mehmet,  evrim eğitimi konusunda siyasi mücadelenin rolü hakkında düzenlenen bir foruma katıldı. Ezgi sperm rekabeti üzerine, Ekin ise testis transkriptom evrimi hakkındaki çalışmaları üzerine birer sözlü sunum yaptılar. Evrimsel biyolojiyi tanımak isteyen çok sayıda gençle bir araya gelmek harikaydı!

7-8 Şubat 2015 – Mersin’de Evrimsel Ekoloji Çalıştayı
Ezgi, Ekin, Mehmet, Gözde ve Yetkin, ODTÜ’nün Erdemli’deki Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde düzenlenen Evrimsel Ekoloji Çalıştayı’na katıldılar. Gözde beyin yaşlanması mutasyon birikimi hakkında, Ekin ise testis transkriptom evrimi hakkında çalışmalarını sundular. Erdemli’nin sahil şeridinde gezerek ve evrimsel ekoloji çalışmaları hakkında sohbet ederek çok keyifli vakit geçirdik!

16-17 Ocak 2015 – Ankara’da EMBO/MBD Kış İnzivası 2015
Bilkent Üniversitesi’nde düzenlenen Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü (EMBO) – Türkiye Moleküler Biyoloji Derneği (MBD) Kış İnzivası’na katıldık. Ezgi, “Ekzom dizilemeyle ortaya çıkarılan senkron üroteliyal tümörlerin evrimsel tarihi” başlıklı çalışmasını sundu.

2015 – Ekin, Dilek ve Mehmet, Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen 2015 Evrim, Bilim ve Eğitim Sempozyumu’nun organizasyonuna katkıda bulundu.  Mehmet ve Dilek insan evrimi ve antik DNA konularında konuşma yaptılar.

30 Ekim 2014 – Testis evrimi makalemiz ScienceShots’ta
Önbaskısına buradan erişebileceğiniz testis çalışmamız, ScienceShots‘ta tanıtıldı. Rori Rolfhs da testis ekspresyon evrimini modelleme konusunda yardımlarını sundu. Teşekkürler Rori!

15-21 Eylül 2014 – İzmir’de Nicel Evrim Çalıştayı
Ezgi, Gözde ve Mehmet, Nesin Matematik Köyü’nde düzenlenen  participated in the Nicel Evrim Çalıştayı‘na katıldılar. Transcriptom ve genom evrimi konsunda çalışan genç bilim insanlarıyla tanışmak çok güzeldi; tartışmalar sırasında pek çok güzel fikir yakaladık ve bunları yeni işbirliklerine dönüştürmeyi umuyoruz.

10-12 Eylül 2014 – İzmir’de Moleküler Biyoloji Derneği Kongresi
Moleküler Biyoloji Derneği’nin 3. Kongresi‘nde Ezgi testis projesini, Gözde yaşlanma ve evrim projesini, Poorya fare sonuçlarını ve Özgür Neanderthal katışım test planını sundu. Mehmet ise kanser filogenomiği konusunda bir konuşma yaptı.

12-13 Temmuz 2014 – EEBST
İstanbul’da gerçekleşen ve Türkiye’de bu alanda yapılan ilk etkinlik olan Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Sempozyumu‘na biz de katıldık. Ekin primat testis evrimi konusunda, Mehmet genom çapında mutasyon eğilimleri konusunda, Ezgi üroteliyal kanser evrimi konusunda, Babür ise Daphnia stres yanıtı konusunda sunum yaptı. on his daphnia stress response. Alanda faaliyet gösteren yerli ve yabancı genç bilim insanlarını tanımak harikaydı. Etkinliği düzenleyenlere teşekkür ediyoruz!

7-9 Temmuz 2014 – Çatalhöyük
Mehmet, İnci Togan’ın labortauvarından Füsun, Dilşad ve Reyhan ile birlikte Çatalhöyük kazılarını ziyaret etti. Bilkent Üniversitesi’nden Can Alkan, Stockholm Üniversitesi’nden Anders Götherström ve Jan Storå da bu ziyarete katıldılar. Yakın zamanda Çatalhöyük’teki insan ve hayvan kalıntılarını araştıran ekiplerle bir işlbirliği başlatmayı umuyoruz. Konya’ya dek uzun bir yol kat edip gelen Anders ve Jan’a, bu irtibatı sağlayan Nicola Lercari’ye, bizi kazı alanında ağırlayıp verimli tartışmalar yürüten, işbirliği için istekli davranan Chris Knusel, Scott Haddow, Clark Larsen, Ian Hodder ve Yıldız Dirmit’e çok teşekkür ediyoruz!

2014 – Gülşah ODTÜ öğrenci kulübü tarafından düzenlenen popüler bilim seminerlerinde konuşma verdi.

2014 – Mehmet Somel, Aykut Kence Evrim Konferansı’nda insan evrimi hakkında seminer verdi.

2013 – Mehmet Somel, eğitimcilere insan evrimi hakkında seminer verdi.

2013 – Mehmet Somel, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki Evrim, Bilim ve Eğitim Sempozyumu’nda sunum yaptı.

2012-2013 – Mehmet Somel, Berkeley Lisesi’nde Rori Rohlfs ve Emilia Huerta Sanchez ile birlikte insan evrimi hakkında ders verdi.

2010 – Mehmet, Ekin, Ezgi ve Özgür, BilimSol ve Sol Portal‘da evrim, yaşlanma, genetik, ekoloji ve bilim politikaları hakkında popüler bilim makaleleri yazmaya başladılar.